Reforçant la col·laboració amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica

El director de l'ICAC, Joan Goméz Pallarès (esquerra), i el president de la FPMC, Joan Josep Marca, a l'acte de signatura de la renovació del conveni de col·laboració.

Des del 2014, la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) dóna suport a un dels principals projectes de recerca arqueològica que es fa actualment al Camp de Tarragona. Es tracta de les prospeccions al terme municipal de Valls i el seu entorn per explorar les restes d’un gran campament cartaginès de la Segona Guerra Púnica, el segle III aC.

Enguany s’ha renovat per segon cop el conveni de col·laboració, pressupostat en 2.500 euros, amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), amb seu a Tarragona i responsable d’aquest projecte ubicat al jaciment de Ruanes, com l’han batejat els investigadors.

L’espai té diverses cronologies, que inclouen, barrejades, restes de època romana, medieval i moderna. L’objectiu inicial del projecte va ser confirmar, amb la màxima certesa possible, l’existència d’un campament militar cartaginès d’una gran extensió.

Es van determinar les àrees on apareixen restes i es va delimitar el possible campament. Això ha permès descobrir indicis d’un gran fossat que protegia el veí poblat ibèric del Vilar. El gran abast de les fortificacions és un altre punt destacat d’estudi, mitjançant prospeccions geofísiques amb petites cales arqueològiques al subsòl.

També es fan servir detectors de metall, que han permès trobar monedes cartagineses, bales de fona i tatxes de la sola del calçat dels legionaris, en el cas de les tropes romanes. Aquest treball ha servit, a més, per recollir, en un punt de guaita ubicat al veí terme municipal del Catllar, diversos objectes bèl·lics de diferents moments històrics.

Això ha facilitat crear una sèrie cronològica que comença l’any 218 aC, coincidint amb la Segona Guerra Púnica, i inclou projectils datats molt posteriorment, el segle XIX, i vinculats a la Guerra del Francès. També hi ha bales i beines de fusell i pistola del 1939, a les acaballes de la Guerra Civil.

En aquest 2016, i dins la quarta fase del projecte, continuen les prospeccions als voltants de Valls a la recerca de restes cartagineses, amb la col·laboració d’estudiants en pràctiques de la Universitat de Barcelona.

Les zones d’estudi es troben a Cabra del Camp (poblat ibèric i moneda cartaginesa), El Rourell (monedes cartagineses), el Pont de Goi (Valls) i altres llocs del Camp de Tarragona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>