Jornades de recerca i debat sobre el modernisme

D'esquerra a dreta, Ramon Marrugat, patró de la Fundació, el president del Centre de Lectura de Reus, Xavier Filella, i el màxim mandatari de la FPMC, Joan Josep Marca, durant l'acte de signatura del conveni.

La Fundació Privada Mútua Catalana ha renovat enguany l’acord de col·laboració signat el 2015 amb el Centre de Lectura de Reus, una institució cultural de referència al Camp de Tarragona i a la resta del país.

Fundada l’any 1859,  l’entitat reusenca disposa d’una de les principals biblioteques patrimonials de Catalunya, que dóna servei a una mitjana de més de mil persones diàries. També té un fons d’art de primer ordre i una important oferta docent amb escoles de dansa, teatre, lletres, música idiomes i art, que apleguen cada curs uns 800 alumnes.

El Centre de Lectura organitza també una intensa i continuada programació d’activitats culturals (més de cent propostes trimestrals). Dins d’aquest context, la Fundació ha donat suport aquest 2016 a unes jornades d’arquitectura modernista que es van fer entre el 8 i el 17 de març.

Amb el títol El modernisme, Domènech i Montaner i el seu temps, diferents especialistes i acadèmics van debatre sobre la relació d’aquest moviment arquitectònic amb l’aparició de la ideologia nacionalista catalana, que pretenia deslligar la imatge física de Catalunya de la resta d’Espanya.

També es va destacar la trajectòria de Domènech i Montaner dins la vessant política, es va situar el modernisme català  dins l’àmbit europeu i es va valorar la importància de les arts aplicades com a element fonamental de la creativitat d’aquest estil.

Les jornades es van organitzar amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Ramon Muntaner i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. La FPMC hi va aportar 4.000 euros, que s’han destinat, en bona part, a l’edició del llibre amb les actes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>