El món acadèmic reclama un projecte unitari i lideratges forts per explotar les potencialitats de l’àrea metropolitana de Tarragona

Imatge conjunta dels impulsors de les Converses de Salou que van rebre l'homenatge i les autoritats presents.

Representants del món acadèmic, polític i econòmic van debatre ahir, 11 d’abril,  al Centre Tarraconse El Seminari sobre el futur de l’àrea metropolitana de Tarragona, en la primera jornada del fòrum d’opinió Converses al Camp de Tarragona, organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Col·legi d’Economistes de Catalunya.

La taula rodona va tenir com a ponents el catedràtic d’Economia Aplicada, Agustí Segarra, el catedràtic de Geografia i d’Anàlisi Regional, Josep Oliveras, i el doctor en Economia i exdirector de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Margalef.

Tots tres van coincidir en l’existència d’una realitat metropolitana, a nivell social i econòmic, al Camp de Tarragona, que per població és la segona conurbació urbana més important de Catalunya i que el Govern espanyol també reconeix, situant-la en la vintena posició a nivell estatal. I van demanar un “projecte clar i unitari” i “lideratges forts” per explotar les potencialitats d’aquest espai.

Segarra va demanar a les institucions i els governs locals una visió global estratègica per trobar solucions conjuntes que també integrin a territoris veïns com el Penedès. Per a Oliveras, és clau que “els ciutadans es sentin identificats” amb aquest sentiment metropolità com a font de progrés i millora del seu benestar i que “una ciutat, en aquest cas la capital, sigui el pal de paller”. Seguint aquest fil, el catedràtic va afimar que l’element bàsic per fer realitat la teoria és “la voluntat de ser”, mitjançant un “projecte consensuat i lideratges polítics i institucionals”.

Margalef va complertar aquesta idea afirmant que “si tu no tens un pla i una estratègia, com ha passat fins ara, te l’acaben fent des de fora”. I va destacar que a l’àrea metropolitana de Tarragona hi ha “tres mercats únics”, juntament amb la mobilitat, que es podrien governar i administrar conjuntament: el del treball, el de l’habitatge i del lleure.

El debat fou seguit per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el delegat del Govern de la Generalitat, Òscar Peris, el rector de la URV, Josep Anton Ferré, i el president de la demarcació a Tarragona del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Pere Segarra, que, previament, van participar a l’acte inaugural de les jornades.

Posteriorment es va retre homenatge a Xavier Amorós, Josepa Cardó, Ramon Gomis, Cosme Saló i Josep Vila, supervivents del grup impulsor de les Converses de Salou, el precedent d’aquest nou fòrum de debat al territori, celebrades entre els anys 1964 i 1970.

El professor d’Història Moderna, Josep Fàbregas, autor d’un opuscle editat amb motiu de les Converses al Camp de Tarragona que recull tota la documentació trobada sobre aquelles primeres jornades, va destacar la “dificultat” d’engegar una “iniciativa de progrés, opinió i reflexió en plena dictadura franquista”.

Avui es celebra la segona i darrera jornada, que començara a les 18.00 hores amb una conferència de l’economista i socióleg austríac, Christian Felber, reconegut internacionalment per la seva doctrina alternativa de l’economia del bé comú.

A continuació, tres cooperatives que treballen al Camp de Tarragona seguint els postulats d’emprenedoria social de Felber (Som energia, COOP 57 i L’Olivera), explicaran les seves experiències. L’acte de cloenda tindrà com a protagonista el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras.

 

Els participants a la taula rodona sobre l'àrea metropolitana de Tarragona. D'esquerra a dreta, Agustí Segarra, Josep Oliveras, Ricard Lahoz (moderador) i Joaquim Margalef.
Els participants a la taula rodona sobre l’àrea metropolitana de Tarragona. D’esquerra a dreta, Agustí Segarra, Josep Oliveras, Ricard Lahoz (moderador) i Joaquim Margalef.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>