Ignasi Riera “reivindica” l’obra del poeta tarragoní Ramon Comas

Ignasi Riera

L’escriptor Ignasi Riera ha presentat a Tarragona el llibre ‘Perquè també l’esperança fatiga’, que repassa la vida i l’obra del poeta i jesuïta tarragoní, Ramon Comas i Maduell. El títol del llibre sorgeix del poema epitafi de Comas ‘Adéu improvisat’ que va escriure el 1978, poc abans de morir, i que va editar la Llibreria de la Rambla amb altres poemes en el volum ‘Oda nova a Tarragona’.

Trenta-sis anys després, la Llibreria de la Rambla ha acollit l’acte de presentació de l’obra d’Ignasi Riera que ha comptat amb la participació de la catedràtica d’Història Contemporània de la URV, Montserrat Duch, i del professor Lluís Maria Moncunill, que va conèixer Comas de ben jove. Riera s’ha dedicat els darrers anys a rellegir els textos -alguns inèdits- i les cartes que li va deixar el poeta quan va morir a l’edat de 43 anys.

Comas, nascut a Tarragona el 1935, va ser sacerdot de la Companyia de Jesús i va destacar per la seva obra poètica. Però el llibre d’Ignasi Riera també aborda altres facetes de Comas, com la d’assagista en temes com la de les relacions entre l’Església i l’Estat (les visions antagòniques dels cardenals Gomà i Vidal i Barraquer) o el seu coneixement de la qüestió del Quebec i la seva comparació amb la realitat dels Països Catalans.

Comas i Maduell, que va viure sempre sota el règim de la dictadura, va impulsar la col·lecció de poesia catalana ‘Les hores extres’ i es va significar com un gran activista en defensa de les resolucions del Concili Vaticà II. El poeta, força oblidat fins als anys 60, finalment va ser reconegut a Tarragona amb el nom d’un carrer i del premi de Poesia de la ciutat.

‘Perquè també l’esperança fatiga’ l’ha publicat El cep i la Nansa Edicions i ha comptat amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana. L’autor, Ignasi Riera, a més d’escriptor, se’l coneix per la seva tasca política (va ser regidor del PSUC a Cornellà i diputat d’Iniciativa per Catalunya al Parlament), de periodista, professor, articulista, conferenciant i tècnic editorial. Nebot de Joan Oliver, Riera viu a Madrid des de l’any 2003 i continua sent una de les veus culturals més lúcides del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>