Troballes arqueològiques de gran valor a Valls

Un dels projectes més interessants, des del punt de vista científic i patrimonial,  als que va donar suport la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) el 2014 fou el de les prospeccions arqueològiques que s’estan fent al terme municipal de Valls per explorar les restes d’un campament cartaginès a la Segona Guerra Púnica, el segle III aC. L’èxit de la recerca, a càrrec de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), amb seu a Tarragona, ha derivat en la signatura enguany d’un segon conveni de col·laboració, pressupostat en 2.500 euros.

 

El jaciment de Ruanes, com l’han batejat els especialistes, té diverses cronologies que inclouen també, barrejades, restes de època romana, medieval i moderna. L’objectiu inicial del projecte va ser confirmar, amb la màxima certesa possible, l’existència d’un campament militar cartaginès d’una gran extensió a on s’hi van estacionar fins a 10.000 soldats d’infanteria, 1.000 genets i un contingent indeterminat de tropes indígenes aliades.

 

Es van determinar les àrees on apareixen restes i es va delimitar el possible campament. Això ha permès descobrir indicis d’un gran fossat que protegia el poblat i d’una muralla defensiva. El gran abast de les fortificacions és un dels punts actuals d’estudi, mitjançant prospeccions geofísiques amb petites cales arqueològiques al subsòl.

 

També es fan servir detectors de metall, que han permès trobar monedes cartagineses,  bales de fona i tatxes de la sola del calçat dels legionaris, en el cas de les tropes romanes.

 

El conveni del 2015 el van signar recentment el director de l’ICAC, el professor Joan Gómez Pallarés, integrant del comité científic de la Tarraco Biennal i, per tant, estret col·laborador de la Fundació, i el president de la FPMC, Joan Josep Marca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>