Els circs romans, protagonistes del tercer congrés de la Tarraco Biennal

Membres de la Fundació Mútua Catalana, comitè científic i alguns ponents a l'acte de cloenda del Segon Congrés Internacional d'Arqueologia Tarraco Biennal (foto: Manel R. Granell)

El Tercer Congrés Internacional d’Arqueologia Tarraco Biennal, que tindrà lloc el mes de novembre de 2016, centrarà les seves investigacions en els circs romans, edificis que acollien curses de cavalls i altres esdeveniments massius. S’hi analitzaran aspectes arqueològics, històrics i artístics d’aquest tipus de monuments entre els quals destaca el de Tarragona, el millor conservat de la Península Ibérica. També són molt importants els circs de Mérida, Segòbriga, Sagunt, València, Còrdova i altres.

L’anunci de la temàtica del congrés de 2016 s’ha fet el mateix dia del tancament de la segona trobada internacional d’arqueologia que ha aplegat aquests dies al Palau de Congressos de Tarragona a 160 inscrits i 60 ponències i comunicacions que han presentat novetats sobre l’etapa i la figura d’August. El catedràtic d’Arqueologia de la URV i membre del comitè científic, Joaquin Ruiz de Arbulo, n’ha fet un balanç positiu perquè ha estat un punt de trobada d’investigadors de tot Europa per posar en comú els resultats de les darreres recerques.

Segons Ruiz de Arbulo, cal entendre que “la transformació del món durant l’etapa de l’emperador August es va fer sobretot a través de l’arquitectura de les ciutats”. Al congrés s’han presentat diverses ponències sobre monuments, viles, colònies i necròpolis de ciutats de la Hispània d’August. I en clau tarragonina, la darrera jornada de la trobada científica ha estat l’escenari per explicar el resultat de les excavacions a la zona del Mercat Central i l’antiga sofrera Pallarès i la interpretació del teatre romà amb la seva textura i els colors originals. L’any vinent, el novembre de 2015, es presentaran les actes de trobada científica.

Magí Seritjol presenta Tarraco Viva als assistents al congrés
Magí Seritjol presenta Tarraco Viva als assistents al congrés (foto: Manel R. Granell)

 

Gairebé la meitat dels inscrits al congrés han estat persones de fora de Catalunya, algunes de les quals han aprofitat aquest dissabte per conèixer els monuments de Tàrraco. Entre els investigadors han destacat els italians, francesos i alemanys. El congrés també ha ofert tres conferències obertes al públic en general per remarcar el seu caràcter divulgatiu i s’ha tancat amb una xerrada sobre el festival Tarraco Viva a càrrec del seu director, Magí Seritjol.

El Segon Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic l’ha organitzat la Fundació Privada Mútua Catalana amb el suport de l’Ajuntament, la Diputació, l’Autoritat Portuària, Repsol i FIATC Assegurances. El comitè científic del congrés està format per totes les institucions i entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit del patrimoni.

P1060380

P1060378P1060320

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>