Una cinquantena d’obres es presenten al Concurs de Pintura de la Fundació Mútua Catalana

Integrants del jurat de la primera edició del concurs.

Una cinquantena d’obres s’han presentat al primer Concurs de Pintura que organitza la Fundació Privada Mútua Catalana. Són quadres d’artistes catalans i espanyols d’estils molt diversos -de l’abstracte al figuratiu- que han volgut participar en aquesta convocatòria inaugural d’un certamen que vol fomentar la creació i la innovació en el camp de la pintura. Entre les obres presentades n’hi ha una desena que corresponen a artistes tarragonins. La temàtica i l’estil eren lliures.

El jurat s’ha reunit aquesta setmana per escollir les tres obres premiades. El primer premi s’emporta una dotació de 1.800 €, el segon de 1.200 € i el tercer de 800 €. La comunicació dels artistes guanyadors tindrà lloc dijous, 3 de novembre, a les 18 hores, coincidint amb la inauguració de la mostra dels treballs participants al Tinglado 1 del Port de Tarragona.

El jurat l’han format experts en el món de les arts i representants designats per entitats i institucions que col·laboren en la convocatòria del concurs:  Rosa Ricomà, en nom de la Diputació de Tarragona; Jordi Abelló, de l’Ajuntament de Tarragona; Antonio Salcedo, de la URV; Òscar Vives, del Port de Tarragona; Jordi Agràs, del Departament de Cultura de la Generalitat; i Francesc Roig, membre del patronat de la Fundació Mútua Catalana. Tots ells han destacat la varietat de tècniques i formats desenvolupats pels participants i la qualitat de les obres.

L’exposició amb les obres presentades al concurs estarà oberta fins al 13 de novembre al Tinglado 1 del Moll de Costa.

Els millors especialistes del món presentaran a Tarragona les darreres troballes sobre els circs romans

La Fundació Privada Mútua Catalana i el Comitè Científic de la Tarraco Biennal han presentat el cartell i els continguts del 3er. Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, que es farà a la ciutat entre el 16 i el 19 de novembre d’enguany, amb els circs romans com a motiu d’estudi i debat.

Hi participaran un centenar d’investigadors d’arreu del món, que presentaran les darreres troballes i estudis sobre les curses de carros i la simbologia de les competicions circenses, que encara són referència pel que fa al culte dels aficionats als esportistes d’elit, la seva imatge com a herois i mites i la glòria del triomf.

El congrés s’inaugurarà el 16 de novembre a les 19.00 hores i donarà pas a dos dies de ponències, conferències i debats, amb actes concrets oberts al públic. El circ de Tàrraco serà un dels protagonistes destacats de l’edició d’enguany, com ha explicat a la presentació el catedràtic d’arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, que ha calificat la instal·lació com un “monument excepcional i únic al món romà” per la conservació de la seva estructura original sota la ciutat moderna.

Al congrés es presentaran els darrers estudis sobre aquest circ. Això permetrà, segons Arbulo, “fer una síntesi” de tot el que es coneix d’ell. També es parlarà de les excavacions arqueològiques que s’hi estan realitzant actualment per recuperar noves parts de la graderia i la pista. La tinenta d’alcalde de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría, ha destacat la coincidència de la trobada acadèmica amb aquest projecte i la presentació, a l’acte de cloenda, el dia 18, del Pla Director per avançar en la recuperació i museïtzació de l’edifici i del seu espai urbà històric.

“Aquest congrés donarà llum sobre molts aspectes d’aquest monument emblemàtic que explica l’urbanisme i la societat actual de Tarragona”, ha dit Floría. “La ciutat es sent orgullosa del seu patrimoni romà i el circ forma part de la nostra vida quotidiana i dels records familiars, com a espai inserit a la Part Alta”, ha afegit.

El director territorial de Cultura del Govern de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, ha destacat la “consolidació” de la Tarraco Biennal amb aquesta tercera edició del congrés. “És una aposta científica de primer ordre que fa que Tarragona esdevingui la capital internacional de l’arqueologia”, ha afirmat.

El president de la Fundació Mútua Catalana, Joan Josep Marca, ha tancat l’acte demanant més aportacions econòmiques de les administracions per a la recuperació i conservació dels monuments de les ciutats que, com Tarragona, compten amb la distinció de la Unesco de Patrimoni Mundial de la Humanitat. La Tarraco Biennal, segons ha explicat Marca, té un pressupost de 70.000 euros.

El congrés estarà dedicat, in memoriam, a l’arqueòleg Xavier Dupré, pioner i impulsor de la investigació i la recuperació, precisament, del circ de Tàrraco.