Història urbanística i arquitectònica de la Rambla Vella

La Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) ha signat un conveni de col·laboració amb el Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona (CEHSGO) per editar un llibre sobre la història de l’urbanisme i l’arquitectura a la Rambla Vella i el seu entorn, un dels principals eixos de la ciutat de Tarragona.

L’autor de l’obra és Josep Llop Tous, expresident de la delegació a Tarragona del Col·legi  d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que ha fet un interessant estudi de la primera rambla de la ciutat. Una via de gran importància com a nexe d’unió entre el nucli antic de la Part Alta romana i, posteriorment, medieval, i l’Eixample urbà fora de les muralles, que es va començar a crear a finals del segle XVIII, al damunt del que havia estat el Fòrum de la Colònia i la gran urbs de Tàrraco, que arribava fins al mar i el Port.

Protegida com a Bé Cultural d’Interès Local, la Rambla Vella ha estat testimoni directe de la història contemporània de Tarragona. L’autor del llibre fa un recorregut detallat pel seu passat i present, amb una atenció especial als edificis emblemàtics que hi acull, com ara els convents.

El conveni de col·laboració inclou una partida per a l’edició de la revista Kesse de divulgació d’història, ciències socials i cultura al Camp de Tarragona.

El CEHSGO és una entitat fundada el 1990 amb l’objectiu de donar suport a la publicació de treballs i investigacions sobre la història de Tarragona i la seva àrea d’influència.

 

Cant coral a la Catedral

La presidenta del Cor Ciutat de Tarragona, Margarita Aniorte i el president de la Fundació, Joan Josep Marca, durant l'acte de signatura del conveni de col·laboració.

El Cor Ciutat de Tarragona, una de les principals i més emblemàtiques formacions de cant coral de la ciutat, ha viscut enguany una experiència força enriquidora, mitjançant la gira que ha fet pel país  l’Orquesta Simfònica del Vallès.

La iniciativa ha portat aquesta entitat musical de prestigi internacional per diferents indrets de Catalunya, interpretant concerts amb l’acompanyament de cors. En total hi han participat deu, tres dels quals es van congregar a l’actuació celebrada a Tarragona el passat 21 de març, que va omplir de públic la Catedral.

L’Orquestra Simfònica del Vallès, acompanyada de 150 cantaires del Cor Ciutat de Tarragona, el Cor Tyrikae de Tortosa i el Cor Brookner de Barcelona, va interpretar La Passió segons Sant Mateu, una obra cabdal de la història de la música, composada per Johann Sebastian Bach.

L’èxit fou aclaparador i va evidenciar, un cop més, les excepcionals condicions escèniques de la Catedral per acollir concerts de gran format i l’interès dels ciutadans per la música i el cant coral de qualitat.

És per tot això, que la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), va donar suport a aquesta actuació amb un conveni de col·laboració amb el Cor Ciutat de Tarragona, pressupostat en 2.500 euros.

 

 

Educant des de la cultura i la història

La Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) dona suport enguany a una innovadora iniciativa lligada a la promoció de la cultura i la història entre els nens.

Es tracta de projecte Tàrraco, de la mà dels infants, promogut per Còdol Educació, una empresa amb seu a Reus, integrada per professionals de diferents camps, que treballa des de l’any 1994 en la creació de projectes de serveis educatius per a centres, museus, institucions i equipaments, proveïnt-los d’activitats pedagògiques de qualitat.

En el cas d’aquesta iniciativa, vinculada al patrimoni històric romà de Tarragona, Còdol Educació ha ideat i dissenyat un pla a desenvolupar en tres anys a les escoles de la ciutat, per donar a conèixer la Tàrraco Patrimoni Mundial.

El curs 2016-2017 es viurà la primera fase, a la que la Fundació dóna suport mitjançant un conveni de col·laboració pressupostat en 3.000 euros, que consistirà en mostrar el projecte als centres educatius i explicar la planificació prevista.

Els dos cursos posteriors es dedicaran a fer que alumnes de segon i tercer de Primària dibuixin, assessorats per pedagogs, arqueòlegs i historiadors, una guia il·lustrada d’aquella gran colònia que va ser una de les principals capitals provincials de l’Imperi.

El producte final serà aquesta guia urbana de fa més de dos mil anys, que  s’editarà per fer-la servir com a material didàctic i de difusió entre els nens tarragonins.

Còdol Educació ja col·labora amb el festival Tarraco Viva de recreació i divulgació històrica de l’època romana, i farà servir en aquest nou projecte l’experiència adquirida al certamen.

Jornades de recerca i debat sobre el modernisme

D'esquerra a dreta, Ramon Marrugat, patró de la Fundació, el president del Centre de Lectura de Reus, Xavier Filella, i el màxim mandatari de la FPMC, Joan Josep Marca, durant l'acte de signatura del conveni.

La Fundació Privada Mútua Catalana ha renovat enguany l’acord de col·laboració signat el 2015 amb el Centre de Lectura de Reus, una institució cultural de referència al Camp de Tarragona i a la resta del país.

Fundada l’any 1859,  l’entitat reusenca disposa d’una de les principals biblioteques patrimonials de Catalunya, que dóna servei a una mitjana de més de mil persones diàries. També té un fons d’art de primer ordre i una important oferta docent amb escoles de dansa, teatre, lletres, música idiomes i art, que apleguen cada curs uns 800 alumnes.

El Centre de Lectura organitza també una intensa i continuada programació d’activitats culturals (més de cent propostes trimestrals). Dins d’aquest context, la Fundació ha donat suport aquest 2016 a unes jornades d’arquitectura modernista que es van fer entre el 8 i el 17 de març.

Amb el títol El modernisme, Domènech i Montaner i el seu temps, diferents especialistes i acadèmics van debatre sobre la relació d’aquest moviment arquitectònic amb l’aparició de la ideologia nacionalista catalana, que pretenia deslligar la imatge física de Catalunya de la resta d’Espanya.

També es va destacar la trajectòria de Domènech i Montaner dins la vessant política, es va situar el modernisme català  dins l’àmbit europeu i es va valorar la importància de les arts aplicades com a element fonamental de la creativitat d’aquest estil.

Les jornades es van organitzar amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Ramon Muntaner i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. La FPMC hi va aportar 4.000 euros, que s’han destinat, en bona part, a l’edició del llibre amb les actes.

Estretant els vincles amb la Cooperativa Obrera Tarraconense

D'esquerra a dreta, Ramon Marrugat, patró de la Fundació, Dionisio de la Varga, president de la COT, i Joan Josep Marca, màxim mandatari de la FPMC, durant l'acte de signatura del conveni.

La Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) i la Cooperativa Obrera Tarraconense (COT) han renovat enguany el seu lligam de col·laboració mitjançant un conveni per donar suport a l’Aula d’Arts Escèniques de la centenària entitat local, fundada el 1904.

Aquest espai, vinculat a la sala El Magatzem, treballa en la formació i dinamització de col·lectius d’alumnes i professionals, amb la intenció d’investigar i experimentar.

Els seus objectius concrets es centren en oferir formació especialitzada i variada en les diferents arts escèniques amb la creació de tallers d’iniciacio, aprenentatge i reciclatge, a més de curset anuals de més llarga durada.

Alhora, l’Aula d’Arts Escèniques de la COT dóna acollida a la programació d’activitats i obres de grups de la ciutat i d’altres municipis del Camp de Tarragona, primant el seu interès innovador i d’experimentació.

L’actual directora és Meritxell Muñoz, llicenciada en Escenografia per l’Institut del Teatre i en Filosofia i Lletres  per la Universitat de Barcelona i, entre els professors, hi ha reconeguts professionals del teatre i les arts escèniques, com ara Oriol Grau, Marc Chornet, Francesc Cerro, Francina Fernández i Iban Beltran.

El conveni, que suposa un ajut econòmic de 6.500 euros a l’emblemàtica entitat local, el van signar recentment el president de la Fundació, Joan Josep Marca, i el màxim dirigent de la COT, Dionisio de la Varga.

Rafael Gabriel agraeix la distinció de la FPMC per la seva defensa del patrimoni

Rafael Gabriel en el moment de rebre el premi de mans del president de la fundació, Joan Josep Marca. Autor: JUAN SEGOVIA

L’expresident de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) i actual soci d’honor de l’entitat, Rafael Gabriel Costa, rep el premi que atorga la Fundació Mútua Catalana en reconeixement a la seva trajectòria en la defensa i difusió del patrimoni històric i arqueològic de Tarragona. Gabriel ha rebut la distinció de mans del president de la fundació, Joan Josep Marca, en el decurs d’un acte que ha tingut lloc aquest dijous al vespre al Pretori.

El guardonat va agraïr la distinció, tot remarcant que sovint s’ha sentit “contracorrent” i “incòmode” quan ha defensat la preservació d’elements patrimonials davant d’una opinió majoritària discrepant. “Sóc fruït d’una llarga tradició i no té cap mèrit la feina que he desenvolupat a l’Arqueològica”, va afirmar davant d’un auditori format per unes 150 persones del món cultural de la ciutat. Rafael Gabriel ha estat president de la RSAT durant més de 30 anys en dues etapes i ha publicat nombroses publicacions en l’àmbit del patrimoni històric i arqueològic.

El president de la fundació, Joan Josep Marca, va destacar la trajectòria professional de Gabriel i va tenir paraules d’agraïment a totes les entitats i col·lectius culturals -més d’una cinquantena- que enguany reben el suport de la pròpia fundació per tirar endavant les seves respectives activitats. L’acte el va tancat l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, que va agrair a Rafael Gabriel que sigui “la veu de la consciència” i que sempre parli clar, en públic i en privat. L’alcalde també va elogiar el paper de la fundació a l’hora d’endegar fòrums com la Tarraco Biennal i les Converses al Camp de Tarragona.

Abans del lliurament del premi, la gala va tenir com a protagonista Àngel Òdena, el baríton tarragoní que, acompanyat del pianista Marco Evangelisti, va interpretar mitja dotzena de peces i va acabar el concert a duet amb el nen d’onze anys, Álvaro Vizcaíno, interpretant ‘El Rossinyol’.

El baríton tarragoní, Àngel Òdena, va oferir un concert a la sala del sarcòfag Hipòlit. Autor: JUAN SEGOVIA
El baríton tarragoní, Àngel Òdena, va oferir un concert a la sala del sarcòfag Hipòlit. Autor: JUAN SEGOVIA