Música de renom internacional a Vila-seca

La Fundació Auditori Josep Carreras de Vila-seca s’ha convertit en un dels principals col·laboradors de la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), com a referent cultural dins l’àmbit de la música clàssica al Camp de Tarragona.

 

La fundació, que porta el nom del millor tenor català de la història i un dels símbols musicals del país arreu del món, organitza una programació de concerts i activitats de primer nivell aprofitant les seves instal·lacions a Vila-seca, concretades en un auditori i un conservatori que son referents internacionals.

 

Per aquesta tardor han programat dotze concerts que van del violí de Josep Colomé a la guitarra d’Alfredo Panebianco, el piano de Leonel Morales, la veu de Nancy Fabiola, el jazz del Manel Camp quartet, l’aposta noucentitsta de Maria Teresa Garrigosa i el pop d’Anna Roig i l’ombre de Ton Chien.

 

També han convidat a l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de Castelló, l’Orquestra Camerata XXI, el Cor de Cambra femení Scherzo, els instrumentistes de Vespres d’Arnadí i els cantants d’Ensemble o Vos Omnes, el Cor Nova Unió i l’Orquestra Händel i, per mostrar el planter que estan creant, l’Orquestra de l’Auditori Josep Carreras.

 

La FPMC dóna suport a aquesta programació de tardor amb una aportació de 2.500 euros, mitjançant un conveni de col·laboració que renova el ja signat el 2014.

 

El conveni  el van signar recentment el president de la FPMC, Joan Josep Marca, i el màxim responsable de la Fundació Auditori Josep Carreras, Josep Maria Pujals.

Promoció del llegat modernista a Tarragona

Tarragona té un dels principals llegats modernistes del món, vinculat a figures de renom internacional com Josep Maria Jujol, Josep Maria Pujol de Barberà, Pau Monguió, Ramon Salas i el mateix Antoni Gaudí.

 

Per promocionar aquest patrimoni, Silva Editorial ha publicat enguany un llibre de gran format titulat El modernisme a Tarragona, amb l’especialista local en aquest moviment, Josep Maria Buqueras, com autor principal, juntament amb Verònica Tapias i Manuel Rivera.

 

L’obra, amb un tirada de 600 exemplars, destaca també per les imatges dels diferents elements modernistes que hi ha a la ciutat, captades per la càmara de Txema Morera, un dels millors fotògrafs tarragonins.

 

El libre es va publicar coincidint amb la darrera celebració de Sant Jordi i ha tingut molt bona acollida, ja que recull tot el llegat d’aquest moviment artístic a Tarragona, amb l’arquitectura com a principal element, però sense oblidar l’escultura, el disseny gràfic, el mobiliari, la música i la literatura.

 

Tot plegat permet dibuixar un retrat molt aproximat de la societat i l’urbanisme tarragoní de finals del segle XIX i inicis del XX, quan es concentra bona part de l’activitat vinculada a aquesta corrent cultural.

 

Segons els seus autors es tracta del “llibre més complert que s’ha publicat sobre el modernisme a Tarragona” i té com a objectiu anar creixent en posteriors edicions, a les que s’hi afegirà més material.

 

La Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) s’hi ha volgut sumar a aquesta iniciativa mitjançant un conveni de col·laboració amb Silva Editorial , que es va signar recentment. Un pas decidit de suport a la promoció dels tresors modernistes de la ciutat.

Una aposta decidida per la música clàssica de qualitat

L’Orquestra Camera Musicae (OCM) de Tarragona és, actualment, el principal referent de música clàssica a la ciutat. Fundada l’any 2006 –aquesta temporada celebra el seu desè aniversari- és una formació professional que organitza la seva pròpia programació estable de concerts, on compagina el repertori clàssic amb la descoberta de noves obres i de nous compositors.

 

L’OCM va iniciar la temporada 2009-10 el seu projecte de residència a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, vigent en l’actualitat, i fa concerts a la ciutat de Tarragona i a la resta de Catalunya, col·laborant amb institucions del prestigi del Palau de la Música Catalana.

 

L’orquestra tarragonina ha estat seleccionada per participar en cites de la importància del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, el San Miguel Mas i Mas Festival, el Festival de Música de Llívia, el Festival Interludi de Calonge o el Festival de Rialp, entre d’altres.

 

També ha actuat en sales com L’Auditori de Barcelona, l’Auditorio Nacional de Madrid i el Palau de la Música Catalana, on produeix la seva pròpia temporada de concerts d’ençà de la temporada 2012-13. Recentment ha realitzat una gira de concerts per diferents ciutats d’Alemanya, Txèquia i Suïssa.

 

Des del seu inici, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada 2014-15, Jordi Mora és el principal director convidat de la formació, que compta amb una planter de 80 músics.

 

L’OCM es finança amb ingressos propis, d’administracions públiques i d’entitats privades com ara la Fundació Mútua Catalana (FPMC), amb qui ha signat enguany un conveni de col·laboració xifrat en 3.500 euros.

 

Amb aquesta iniciativa, la Fundació mostra el seu suport decidit a la promoció de l’activitat cultural de qualitat a Tarragona, com a font de progrés social.

Difusió internacional del patrimoni cultural tarragoní

La Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) és una de les entitats més emblemàtiques de la ciutat. Fundada el 1844,  és la degana de les associacions culturals locals i la setena del món en el rànquing de les societats de temàtica similar.

Des de la seva creació s’ha dedicat a la recuperació, conservació i promoció del gran patrimoni històric local, amb la Tàrraco romana com a epicentre. Una tasca difícil davant la complexitat de combinar la preservació arqueològica amb el creixement urbanístic de Tarragona, que l’ha portat, sovint, a exercir un paper crític, reivindicatiu i de lluita enfront les administracions.

Tot plegat li ha fet guanyar un prestigi internacional que es reflecteix en el butlletí anual que editen des de l’any 1901. Aquesta publicació difón els estudis arqueològics i històrics realitzats en l’àmbit local i a l’entorn del Camp de Tarragona i compta amb un ampli seguiment per part de la comunitat científica d’arreu del món.

Es distribueix entre 300 entitats de recerca i conservació patrimonial dels cinc continents i permet, alhora, a la RSAT mantenir un intercanvi d’informació i coneixements amb totes elles. Per aquest motiu, la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) ha signat enguany un conveni de col·laboració amb l’arqueològica, com es coneix popularment l’entitat, per donar suport a l’edició del butlletí i a la seva distribució internacional.

El conveni el van signar recentment la presidenta de la RSAT, Pilar Alió, i el president de la FPMC, Joan Josep Marca. Durant l’acte, tots dos van recordar els lligams que uneixen aquestes entitats, que també col·laboren plegades en el Congrés Internacional d’Arqueologia i en l’edició de la Guia Arqueològica de Tarraco.

La Fundació dóna suport a la URV

La Fundació Privada Mútua Catalana aporta enguany 28.300 € a la Universitat Rovira i Virgili per tirar endavant diverses iniciatives. El president de la fundació, Joan Josep Marca, i el rector de la URV, Joan Anton Ferré, han signat aquest dijous al Rectorat el conveni entre les dues entitats. La literatura, la història, l’arquitectura, l’arqueologia i el teatre són els àmbits d’actuació dels projectes que compten amb el suport de la fundació.

En l’àmbit de la filologia catalana, s’ajuda la Càtedra Josep Anton Baixeras de patrimoni literari. Pel que fa a la història, el conveni preveu donar suport a un congrés organitzat pel grup de recerca ISOCAC i un taller d’història oral. També hi ha un ajuts destinats a l’aula de teatre de la URV, la realització de fotografies aèries dels monuments de Tarraco i la presentació del Centre de Recerca Urbana del Camp de Tarragona que promou l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura.

La trobada entre la URV i la Fundació Mútua Catalana ha servit per analitzar i comentar futurs àmbits de col·laboració.